de noodzaak van water drinken
Dit verhaal vond ik via Ernst van de Goot en is zeer leerzaam.
Een veelvoud van klachten wordt veroorzaakt of verergerd doordat mensen te weinig drinken. Drink ieder half uur net zoveel warm water als dat je lekker vindt. Als je geen trek hebt dan in ieder geval toch minimaal twee of drie slokjes nemen. Een heel eenvoudige graadmeter om te bepalen of je voldoende drinkt is de kleur van je urine. Je urine hoort vrijwel blank te zijn. Het is net als met het wassen van je handen: als er vies water van je handen af komt zijn ze nog niet schoon. Hetzelfde geldt voor het lichaam: zolang de urine nog gekleurd is, betekent dit dat er nog meer afvalstoffen in het lichaam bevinden die op dat moment zouden kunnen worden afgevoerd. Een uitzondering hierop is de ochtendurine.
Om ons 's nachts niet wakker te maken dikt ons lichaam 's nachts de urine in zodat we niet of minder vaak naar het toilet moeten. En waarom warm water? Om dezelfde reden waarom we onze handen bij voorkeur met warm water wassen: het reinigt beter.
De meeste mensen in Nederland zijn in meer of mindere mate gedehydreerd. Er wordt te weinig gedronken en wat er gedronken wordt voert vaak meer vocht af dan dat het vocht toevoert. Alle alcoholhoudende dranken, koffie, thee, suiker-en zoetstofhoudende frisdranken werken dehydrerend. Veel vaak voorkomende klachten hebben te maken met een tekort aan vocht in het lichaam. Uitdroging is bij hoogbejaarden regelmatig de uiteindelijke doodsoorzaak, niet meer drinken leidt doorgaans binnen een paar dagen tot de dood.
Water is zo belangrijk doordat het naast zuurstof in de energievoorziening van alle levende wezens een hoofdrol speelt. Ook bij het oplossen van zouten en het opnemen en afstaan van warmte is water onmisbaar. Een mens bestaat voor zijn geboorte voor ongeveer 97% uit water. Daarna begin je geleidelijk uit te drogen. Als je 30 bent is het percentage water gedaald tot zo’n 70% en daarna daalt het nog verder tot ongeveer 60% op 75 jarige leeftijd. Water is aanwezig in en om de cellen waar ons lichaam uit is opgebouwd. Het bloed in ons lichaam, dat voor het grootste deel uit water is, is de transportvoorziening naar de cellen. Bij de vertering van ons voedsel wordt door allerlei ingewikkelde oplosmethoden het voedsel opgelost in water, zodat het naar de cellen vervoerd kan worden. Al onze organen krijgen via het bloed eten, drinken en zuurstof aangevoerd. Zonder deze 3 elementen zouden de cellen niet in leven kunnen blijven. Ook het afvoeren van afval uit de cellen gebeurt door middel van water, het afval wordt opgelost in het bloed dat het afvoert. Daarnaast speelt water ook een onmisbare rol bij het op temperatuur houden van je lichaam. Teveel warmte wordt door
transpiratie opgelost. Doordat bij hoge temperatuur de zogenaamde huidmondjes worden opengezet, stroomt er meer water naar het huidoppervlak, dat daar door aanraking met de lucht afkoelt. Als het koud is blijven deze huidmondjes dicht. Voor een mens is het drinken van vloeistof dus belangrijk om te overleven. Het is noodzakelijk voor de koeling van je lichaam en voor de transportfuncties in je lichaam. We kunnen wel langdurig zonder voedsel, zo’n 2 maanden, maar niet erg lang zonder water. Vrij snel zal er vergiftiging optreden en zullen organen door het ingedikte bloed bijna niet meer functioneren. Na ongeveer 6 dagen zonder water zullen de nieren het begeven en na een dag of 10 bezwijkt het hart.
Maak jouw eigen website met JouwWeb